Monday, March 15, 2010

DORAEMON



Siapa tak minat Doraemon sila angkat kening macam kak Ziana Zain! Hehe.. Ok, entry kali nie terhasil apabila cik penulis blog 'dicabar' oleh seorang blogger.. Walaupun entry ini sepatutnya dipublish beberapa minggu yang lepas, at least ada la juga entry nie.. Eh, sejak bila yek korang minat doraemon? Den sejak zaman video tape lagi.. Haha.. Masa kecik2 dulu (4-5 tahun) mungkin dah wujud vcd/dvd, tapi masa tue rasanya dvd player mahal sangat, sebab tue i ada video tape player tue je.. Waktu tue siap berangan nak ada doraemon sendiri, den paling suka dompet yang masukkan daun then berubah jadi duit tue, haha.. Bukan mata duitan ok, tapi kecik2 lagi dah tahu duit tue penting..


If citer pasal doraemon nie, den mesti teringat my mom cakap cmnie, "Adik tengok kakak, waktu adik kecik dulu, mummy x payah risau urus kakak lagi, jam 7 je kakak dah tengok citer doraemon, berani pula tue, sorang2 je kakak tengok tv kat ruang tamu".. Comel kan? hehe.. Suka je puji diri sendiri.. :p



Doraemon (ドラえもん?) is a Japanese manga series created by Fujiko F. Fujio (the pen name of Hiroshi Fujimoto) and Fujiko A. Fujio (the pen name of Motō Abiko) which later became an anime series and Asian franchise. The series is about a robotic cat named Doraemon, who travels back in time from the 22nd century to aid a schoolboy, Nobita Nobi (野比 のび太, Nobi Nobita?).

The series first appeared in December 1969, when it was published simultaneously in six different magazines. In total, 1,344 stories were created in the original series, which are published by Shogakukan under the Tentōmushi (てんとう虫?) manga brand, extending to forty-five volumes. The volumes are collected in the Takaoka Central Library in Toyama, Japan. Fujio was born in Toyama. Viz Media bought the license to the Doraemon manga in the 1990s for an English-language release, but ultimately decided not to publish it due to the possible controversy surrounding its content.[citation needed] However, Doraemon: Nobita's Dinosaur 2006 (The 26th film in the franchise) got a private screening in Washington D.C. in November 2008.

A majority of Doraemon episodes are comedies with moral lessons regarding values such as integrity, perseverance, courage, family and respect for elders. Several noteworthy environmental issues are often visited, including homeless animals, global warming, endangered species, deforestation, and pollution. Topics such as dinosaurs, the flat Earth theory, wormhole traveling, Gulliver's Travels, and the history of Japan are often covered.

Doraemon was awarded the Japan Cartoonists Association Award for excellence in 1973. Doraemon was awarded the first Shogakukan Manga Award for children's manga in 1982, and the first Osamu Tezuka Culture Award in 1997. In March 2008, Japan's Foreign Ministry appointed Doraemon as the nation's first "anime ambassador." Ministry spokesman explained the novel decision as an attempt to help people in other countries to understand Japanese anime better and to deepen their interest in Japanese culture."The Foreign Ministry action confirms that Doraemon has come to be considered a Japanese cultural icon. In 2002, the anime character was acclaimed as an Asian Hero in a special feature survey conducted by Time Asia magazine.

credit to Wikipedia


Untuk yang buat-buat tak tahu or memang tak pernah tengok Doraemon, nie la watak2 utama citer tue.. Giant, Nobita, Doraemon, Sizuka, dan Sunio.. eh, Sunio kan? Macam pelik je nama tue.. hehe..


Jika cik penulis blog memilki Doraemon, mesti den nak balik ke masa lalu, study baik2.. huhu.. ok, tutup citer pasal tue.. Doraemon tak wujud ok..


Owh, encik Domokun muncul lagi dalam entry kali nie.. Wahai kawan2 kesayangan, korang jangan pura2 terlepas pandang pula, i nak Domokun sebagai hadiah birthday i..


eh, encik Bugs Bunny pun tak akan sesekali dilupakan.. Sayang encik BB sangat2! hehe.. Merepek bukan2 pula cik penulis blog nie.. Tapi apa salahnya jika minggu depan korang nampak entry tentang Bugs Bunny pula kan? Just wait and see la, if cik penulis blog rajin, ada la entry tue, if KURANG rajin, takde la tue..

ok, sayang korang semua!! :)

~brb~

4 comments:

luZ a.k.a peRmataPuTiH said...

waa....
kcik2 dlu aku mmg mnat gle la ngn doraemon ne...

kenwooi said...

doreamon is cute =)

Malwana said...

humm..teringat lagi tngok ending die, memang sedih giler2.. sampai author die Fujiko.AF pun xsampai hati nak terbitkan ending tu.. aaahhh..evergreen~~

fie92 said...

pendek citer, doraemon mmg wujud dlm dunia setiap kanak2, hehe.. :p